perjantai 28. helmikuuta 2014

Mihin museo tarvitsee seiniä?

Suomen museoliitto sai viime vuonna päätökseen Seinätön museo 1.0 -pilottihankkeen, jonka on tarkoitus jatkua tänä keväänä uusilla museoreiteillä. Hankkeessa on kehitetty mobiilisovelluksia yhteistyössä eri museoiden kanssa. Tarkoitus on tutustua museokohteeseen oman puhelimen avulla. Käytännössä reitti koostuu kartasta, jossa on eri kohteita, ja kohdetta klikkaamalla saat siitä lisätietoa. Vastaavanlaisia hankkeita museomaailmassa puuhataan paljon, ja etenkin kulttuuriperinnön julkituomisen ja arvostamisen suhteen tällaiset ohjelmat ovat todella käyttökelpoisia. Seinättömän museon reiteillä on nähtävissä esimerkiksi vanhoja kuvia tapahtumapaikasta. Eikä vastaavanlaisen sovelluksen tekemiseen tarvita välttämättä älypuhelinta ja koodaria, vaan vastaavantyyppisen voi toteuttaa myös paperilla. Tampereen kaupungin kulttuuripalvelut on jo vuosia julkaissut Kulttuuriraitteja, vaikka niihin sisältyvä tietomäärä onkin mobiilisovellusta pienempi.

Museo voi olla näinkin pieni, vaikka tämä menee kuriositeettikategoriaan niin kokonsa kuin sisältönsäkin puolesta. Minimuseo sisältää niin muumion käärinliinaa kuin dinosauruksen kakkaa. Lisätietoja.

Museomaailman trendinä tuntuukin olevan sekä kävijämäärän kasvattaminen sekä museon tuominen ihmisten luo. Museo ei ole pelkkä paikka, mihin mennään, vaan museo voi myös tulla puhelimeesi, työpaikallesi tai vaikka kotiisi. Viime aikoina monessakin museossa on puuhattu liikkuvia matkalaukkumuseoita, joita on helppo esitellä vaikka koululuokille, ikäihmisille tai mielenterveyskuntoutujille. Vuosi sitten julkaistussa Museo-lehdessä (2/2013) elokuvaohjaaja Timo Vuorensola ehdotti Ravintolapäivän tapaista Museopäivää:

"Rakennetaan pop-up-museotapahtuma, vähän kuin ravintolapäivä. Jokaisella on mahdollisuus luoda oma "museo" - järjestää itselleen tärkeitä asioita näytille joko ulos, tai kotiinsa, ja järjestää kierros yleisesti kenties vähemmän merkittävän, mutta itselle sitäkin tärkeämmän aiheen ympärillä. Oikeat museot osallistuisivat tapahtumaan toteuttamalla omia, pieniä pop up -näyttelyitä myös museomiljöönsä ulkopuolelle."

Tällä saataisiin ainakin niitä tavallisten ihmisten tavallisia tarinoita esille! Ravintolapäivän suosioon perustuen Museopäivästäkin voisi tulla aikamoinen hitti.

Miksi museon sitten pitäisi laajentua seiniensä ulkopuolelle? Tärkein syy on saavutettavuus. Yhteinen kulttuuriperintö on yhteistä, ja silloin se täytyy tuoda mahdollisimman monen ulottuville. Suuret galleriat ja tunnetuimmat museotkin esittelevät teoksiaan mobiilisovelluksilla, mikä tukee sekä matkustamaan kykenemätöntä että paikan päällä käynyttäkin. Kuusi parhaaksi rankattua kansainvälistä sovellusta löytyy täältä. Toinen syy on museon edustaman alan tuominen lähelle tavallisen ihmisen elämää. Historia ei ole vain vanhoja esineitä vitriinissä, vaan jatkuvasti ympärillämme ja nähtävissä jokapäiväisten kävelyreittien varrella. Taidetta ei ole vain galleriassa tai museossa, vaan jakokaapeissa, julkisissa tiloissa ja puistoissa. Ymmärtämällä ympäristöämme osaamme myös arvostaa sitä paremmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti